Rick Riordan – A vörös piramis

A vörös piramis egy, a 21. században játszódó, az egyiptomi mitológiát feldolgozó romantikus, fantasy és kalandregény.

A főszereplőink Carter és Sadie Kane, akik anyjuk halála óta szinte idegenként tekintenek egymásra. Carter, egyiptológus édesapjával járta a világot, amíg Sadie Londonban a nagyszüleinél töltötte gyerekkorát. Egy éjjel édesapjuk elviszi őket magával a múzeumba azt remélve, hogy helyrehozhatja hibáját, de sajnos valami félre csúszik és ennek következtében a világra szabadítja Széthet, az egyiptomi istent, aki foglyul ejti őt. Carteréknek menekülniük kell, hogy életben maradhassanak. Széth célul tűzte ki magának, hogy elpusztítsa a földet és megölje a Cane-eket. A gyerekeknek kalandos utat kell bejárniuk, tele veszélyekkel és kihívásokkal, hogy túlélhessék és megmentsék a világot. Mindeközben szembe kell nézniük a sötét rejtélyekkel és az egymás közötti ellentéteikkel és meg kell tanulniuk a mágia használatát. Mégis mi közük van nekik az egyiptomi mágiához és az fáraók kora óta fennálló rendhez?

Ez a könyv rendkívül érdekes és izgalmas volt. Rengeteg dolgot tanulhattam meg az egyiptomi hitvilágról és szokásokról. Megismerkedhettem az egyiptomi mitológiával és annak isteneivel. Váltott szemszögből követhettem nyomon a Kane gyerekek kalandját és így mindkettejükkel azonosulni tudtam. Maga a történet érthető volt. A mellékszereplőket is szépen kidolgozta az író. Egyikükre sem tudnám azt mondani, hogy el lett hanyagolva, sőt nagyon fontos szerepet játszottak a történet során. Különösen tetszett az, hogy a gyerekeknek meg kellett ismerkedniük a mágiával és nem rögtön kisujjból kirázták a használatát. Széth karaktere is alapos munkát tükröz. Tetszettek a kiszámíthatatlan tettei és a történetbeli csavarok. A történet komolysága mellett a humorra is figyelt az író. Nem egyszer megmosolyogtam a leírtakat.

„Ez tűrhetetlen, Borzalom Arca – mondta higgadtan Széth.
A szolgáló összerezzent. Nyilván őt hívták Borzalom Arcának. Elgondolkodtam rajta, mit összeagyalhatott az anyukája, mire ez eszébe jutott. Tibi? Nem az igazi. Sanyi? Á, hagyjuk. Megvan, legyen Borzalom Arca!”

„Egy Nut nevű istennő? A keresztneve meg Ella, mi?”

Ezt a könyvet azoknak tudnám ajánlani, akik szeretik a fantasy történeteket. Azoknak, akiket érdekel az egyiptomi mitológia (fiatalosan feldolgozva) mindenféleképpen el kell olvasniuk ezt a könyvet.

Varga Viktória

Hirdetmények