Bíró Szabolcs: Liliom és vér

Ez a könyv valós történelmi eseményeken és személyeken alapszik.

Az előzménytörténetben, a Non nobis Domine-ben megismerhettük két főbb karakterünket. Ez a két személy Anjou Károly Róbert, másnéven Anjou Caroberto, Magyarország királya és Bátor Attila, egykori templomos lovag. A Non nobis Domine-ben történt események után kilenc évvel veszi fel a történetszál folytatását a Liliom és vér című kötet.  A történet a kiskirályok elleni harcoknál kezdődik, amikor Bátor Attilát felkeresi királya és egyben barátja Károly és megkéri, hogy csatlakozzon újra a seregéhez. Attila ebbe bele is egyezik és pár nappal később elindulnak. Nehéz búcsút vesz feleségétől és fiától, a 9 éves Szilárdtól. Temesvárra érkezésük után megismerünk két fontosabb szereplőt: Lackfi Istvánt, Magyarország fehér sárkányát és Erzsébet királynét. Eközben a dubicai családi birtokot hatalmas csapás éri, ami miatt Szilárd és az ikrek, Csepke és Kurta nagy veszélybe keverednek és elsodródnak Szilárd édesanyjától. Balszerencséjükre olyan emberek társaságába kerülnek, akik megpecsételik a sorsukat. Mindeközben Attila a Csákok területét dúlja, mit sem tudva a történtekről.

Az író alaposan utánajárt a témának. A könyvben a helyszínek és emberek részletes bemutatását, a lábjegyzetekben az eszközök, különböző viseletek, fegyverek vagy szokások leírását találhatjuk meg. Ezeket mégsem viszi túlzásba. A történet a cselekményekre és a párbeszédekre épül, mégis el tudta benne helyezni az érdekességeket. A könyvben olyan történelmi események vannak feltüntetve, amit a tankönyvek nem említenek és ez nagyban megnövelte a kíváncsiságomat. Amiben az író kiemelkedik, az a várostromok és a csaták leírása. A különböző összecsapások, mozdulatok és halálesetek mind megjelentek a szemem előtt és ez segített abban, hogy azonosulni tudjak a szereplőkkel. Betekintést nyerhettem egy király és a seregét képezők életébe is. Megemlíteném, hogy én ugyan a Non nobis domine után olvastam ezt a könyvet, de előismeretek nélkül is jól érthető lett volna a történet, ugyanis a fontos múltbeli események meg lettek említve.

Összegezve nekem ez a könyv az egyik kedvencem lett és a folytatásai az első részt is felülmúlták. Biztosított egy jó történelmi ismeretet, nagyon élvezetes volt és bátran tudnám ajánlani bárkinek. Még azoknak is, akik nem igazán szeretik a történelmet, mert maga a cselekmény nagyon izgalmas és érdekes.

Varga Viktória

Hirdetmények