Téli magyaros programjaink és sikereink

2020 elejét iskolánkban évek óta meghatározza a magyar kultúra napja, azaz január 22.Kölcsey 1823-ban e napon jegyezte le nemzeti énekünk szövegét, a Himnuszt Szatmárcsekén. Ez alkalomból idén is a TIT miskolci szervezete volt segítségünkre egy remek, hetedikeseknek megcélzott előadással az 1800-as évek első évtizedeinek főbb törekvéseiről, eredményeiről, főbb alakjairól Kultúrateremtők címmel. Köszönet érte Mikita Gábor előadónak.

A hónap végén, 25-én a diósgyőri világháborús emlékműnél ismét megemlékezést tartott a miskolci vitézi rend, akik mindig számítanak lévays diák színvonalas versmondására. Ez alkalommal Stenger Kristóf szolgált két vers avatott előadásával. Köszönjük.

Január 23-án többen írásban mérték össze tudásukat.  A Stylus szépíró verseny keretén belül a 7-8. évfolyamos diákok gyöngybetűkkel írtak le egy adott szöveget, akik közül a hetedikes Csorba Lívia és a nyolcadikos Elekes Réka bekerült s vésztői országos 10-es döntőbe. A Lotz János helyesírási és szövegértési verseny megyei döntőjében Beke Ilona Anna és Kóródi Luca 10. d, Herczeg Judit Evelin 10. b osztályos tanulók olyan jól szerepeltek, hogy bejutottak a bonyhádi országos döntőbe.

Január 30-án tartottuk hagyományos iskolai szavalóversenyünket. Idén városunk legjelentősebb költője, Szabó Lőrinc verseiből kellett választania diákjainknak egy-egy egyéniségükhöz illőt. A magyartanárainkból álló zsűri döntése alapján a következő eredmény született:

  1. Stenger Kristóf 10. a
  2. Kovács Brúnó 9. c
  3. Szendrei Zsófia 9. b
  •  

Február elején évek óta eredményesen részt veszünk a putnoki Gomba Levente Középiskola szervezésében a Tompa Mihály versmondó versenyen. 7-én ismét sikerrel jártunk, hiszen a 9-10. évfolyamosok között Stenger Kristóf 10. a osztályos tanulónk első, míg a 9. c tagja, Frachner Alexa 2. helyezést ért el.

Immár 2. alkalommal rendeztük meg a Kárpát-medence református középiskolás diákjai számára szavalóversenyünket Istenes versek a határon túli magyar irodalomban címmel. Kiros Eszter vallástanárunk igei gondolatait és Ruszkai Éva zsoltáréneklését követően Ábrám Tibor igazgató úr köszöntötte a résztvevőket. 8 középiskolából 19 diák érkezett kísérőkkel, felkészítőkkel együtt. Trianon 100 éves évfordulójára is emlékezve idén József Attila 1922-es versét, a Bús magyar énekét választottuk kötelezőnek, míg a szabadon választottak között főként Reményik Sándor versei voltak a népszerűek. A nívós zsűri tagja volt most is Hangóné Birtha Melinda, az Avasi Gyülekezet lelkipásztora és Dr. Menyhárt Szabolcs, iskolánk volt sikeres versmondó diákja, jelenleg a Károli Gáspár Református Egyetem oktatója, valamint az idei felkért zsűrielnök, Dr. Olajos István, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Civilisztikai Intézet docense, akik a 2 fordulóban igazán színvonalas produkciókat hallhattak. Így nem véletlen, hogy mindenkit díjaztak, bár természetesen különböző fokozatokkal. Nagy örömünkre mindhárom saját tanulónk remekül szerepelt: Balogh Evelin a 11. c osztályból bronz, a 10. d osztályból Rózsa Tibor Gergely ezüst, a 10. a-ból Stenger Kristóf arany minősítésben részesült, sőt Kristóf a legjobb előadó különdíját is megkapta.

Gratulálunk az eredményekhez, és köszönet minden segítőnek és közreműködőnek.

A Csorba Lívia, Gilányi Beatrix, Kónya Máté Bertalan és Vona László Viktor alkotta hetedikes csapat február 21-én Széphalomban már az Anyanyelvi játékok – játékos anyanyelv verseny országos döntőjében jeleskedett, és az igen értékes 2. helyet szerezte meg. Gratulálunk!

Hirdetmények

VÁLTOZATLAN IDŐPONTBAN A TEHETSÉGGONDOZÓ FOGLALKOZÁSOK

Tovább

Uszoda zárva 2021.12.10.

Tovább