Galériák

Taizé út

A taizéi utazás a nyaram legjobb döntése volt. Olyan dolgkoat tapasztalhattam meg, amit máshol nem tudtam volna. Például, hogy milyen harmonikusan tud együttélni nemzetiségtől és kultúrától függetlenül több mint 3000 ember, ha mindannyiuknak egy vágy van a szívükben: megismerni Istent. A napi háromszori ima és csendesség elsőre soknak és unalmasnak tűnhet, de ha az ember megismeri azt a fajta békét, ami ott van, akkor ki sem akar majd szakadni belőle. Csodálatos érzés volt egy ekkorra közösséggel, több nyelven is együtt énekelve dicsőíteni Istent. Taizében megtanultam, hogy az egyedüllét nem egyenlő a magányossággal és hogy a csendesség nem üres, hanem tele van válaszokkal. Rájöttem ez alatt a hét alatt, hogy mennyire fölösleges az a sok kényelmünket szolgáló tárgy amivel nap, mint nap körülvesszük magunkat, és Isten valóban betölti minden szükségletünket. Jobban megismerhettem Istent és elmerülhettem az Ő békességében, ami sok mindenben motivált és megerősített. 
Nagy Réka 12/C 
 
Isten annyi mindent tanít a csendben! Ez nem feltétlenül egy konkrét fizikai-, hanem sokkal inkább egy lelki csendet jelent. A mindennapi rohanó életünkben nem mindig figyelünk erre oda. Taizében pont az a jó, hogy a lelki csend a lényeg.‬
Klecskó Szimonetta 11/A
 
Egy hatalmas templom telt meg emberekkel, a terem pedig az emberek hangjával. Alig-alig ismerték egymást az emberek, lehet később se látták egymást, de egy helyen voltak, mert egy dolog közös volt bennük, mindannyian Istennel akarnak tölteni egy hetet. Az Ő közelében akartak lenni függetlenül koruktól, felekezetüktől, nemüktől, hiszen számukra csak egy cél volt, hogy közelebb kerülhessenek hozzá. Amikor ennek vége lett, talán voltak olyanok akik 1 hétig egy helyen voltak, de nem találkoztak, viszont lelkük egy helyen volt. 
Gaál Anna 12/B 
 
Taizé hatalmas élmény volt. Sok új barátra tettünk szert, akik a világ különböző pontjairól érkeztek. Csönd és zaj, két ellentét mégis mind a kettő igaz erre a helyre, attól függően hogy kinek éppen mire van szüksége. El tudsz képzelni egy hetet wifi nélkül? Én igen, egy hét internet nélkül rádöbbent azokra a dolgokra amik valóban fontosak, legyen ez a beszélgetés vagy a belső csönd/odafigyelés. A nomád környezetnek köszönhetően megtanultam, mennyi fölösleges dolgot használunk nap mint nap. Az önkéntes munkánk a kuka pakolás volt, amit én különösen élveztem, mivel szerintem ezek a munkák tanítják meg a legjobban az embert az alázatra és a mások munkájának értékelésére, másrészt mondtam a lányoknak hogy poén lesz kukát gyűjteni, tényleg az volt. Egy hétre megszűnt körülöttem minden probléma. Lelki nyugalmat szereztem ami különösen jól jön az utolsó középiskolai év nehézségei előtt. Rengeteg országból voltak jelen emberek ami csodálatos volt, de mégis a tábor egyik fénypontja számomra, az volt mikor a Magyar Himnuszt énekeltük. Büszke voltam arra, hogy Magyar vagyok. Hálás vagyok az ott szerzett élményekért, tapasztalatokért, új barátokért, ismeretekért. Nekem ezt jelenti Taizé, boldog vagyok, hogy része lehettem.. 
Mészáros Lili 12/C
 
Többekkel is beszélgettünk arról, hogyan is lehetne elmondani másoknak, hogy mi is az a Taizé. Ha a napi 3x imával kezdenénk „szekta” lenne sokaknak a reakciója. Akkor talán egy tábor? Attól azért több. Ha 1 hétig folyamatosan kapcsolatban vagy Istennel (ld. napi 3x ima, mise, emberek által) biztos, hogy lesznek harcok. Harcolni önmagaddal és Istennel. Egy hét arra volt jó, hogy kicsit jobban elmélyülhessünk és engedhessük (mégha harcok árán is) Istennek, hogy formáljon minket. Mindenki ment valahogyan, de máshogyan tért haza. Élményekkel, új és régi barátokkal, válaszokkal, megbocsátással, elengedéssel stb. Sokat kaptunk, különféle dolgokat, de szerintem mindenki nevében (is) mondhatom, hogy amit a legtöbben kaptunk az a nyugalom volt. Talán ez az, ami legjobban jellemzi Taizében töltött hetet.
Domahidi Ági 12/B

Galériák

Hirdetmények