Galériák

Az élő történelem

Papp László festőművész, a Lévay öregdiákja otthonában fogadott minket egy beszélgetésre. A már 97. életévében járó „Laci bácsi” most saját festményiből adományozott műveket  a Lévay Gimnázium számára. Szívesen tekint vissza az iskolában töltött évekre, ezért úgy gondolta emléket szeretne hagyni az utókornak.

Milyen emlékek kötik a Lévayhoz? Fel tudna idézni egyet?

Nagyon-nagyon sok kedves emlékem van a gimnáziumban töltött diákévekről.  Amit nagyon sokat emlegetek a következő; Én és Székács Zoli voltunk a legjobb rajzosok az osztályban, ennek ellenére engem Zsiga bácsi (Imreh Zsigmond festőművész) félévkor megbuktatott. Miért buktatott meg? Azért mert rosszul rajzoltam? Nem. Az összes rosszul rajzoló osztálytársamnak én készítettem el a rajzát. Szünetben odahívott magához, és számon kért ezért. Évekkel később elmeséltem ezt egy társamnak, azóta sem hiszi el, hogy ez így történt.

Honnan ered a művészete? Mi inspirálta? Hogyan kezdődött el?

Tíz éves korom óta rajzoltam egy kis füzetbe, amit a mai napig megőriztem. Amikor a tanítónő leadta a tananyagot, azt a füzetemben illusztráltam rajzokkal. Későbbi években dúlt a háború. Emlékszem oda is csak fényképezőgépet és egy rakás könyvet vittem magammal. Hamarabb dobtam volna el a nadrágomat, minthogy bármelyik könyvtől megváljak. Később az összes könyvet haza is hoztam. Angol hadifogságba kerültem, ez rengeteg művem inspirálta. Ugyancsak fontos megemlíteni a Tokaji művésztelep ahol rengeteg időt töltöttem, az iskola számára adományozott művek között is, egy ezen a festői tájon készült munkámat adományozom.

 

Papp Lászlót  az 1956-os forradalomban kifejtett tevékenysége miatt letartóztatták és börtönbe került. Szabadulása után 1958-tól a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikumban tanított, majd a város és a megye gimnáziumainak rajz szakfelügyelője volt – nyugdíjba vonulásáig (1986). A Lévay számára most több festményt is adományozott, amely a tervek szerint majd az új épület falat díszítik majd.

                                                                                                                           

                                                                                                                                               Horváth Csongor

10.c osztályos médiás diák

Galériák

Hirdetmények

Uszodai zárvatartás

Tovább

Online fogadóóra

Tovább

Lévay nyílt nap - YouTube link

Tovább